Türk sinemasında her ne kadar çok fazla bilim-kurgu
örneğiyle karşılaşmasak da, ilk bilim-kurgu sineması örnekleri 1950'li
yıllara dayanıyor. Genellikle düşük bütçelerle yaratıcı örnekler sunmaya
çalışılan bu filmler, bazen absürtlükleriyle güldürüyor, bazen de
kısıtlı imkanlarla sunulan hayal gücüne şapka çıkartıyor. İşte
kültleşmiş 10 Türk bilim kurgu filmi...
Her ne kadar Star Trek dizisinin uyarlaması olarak görünse de yerel mizah ögeleriyle donatılmış bu film, Sadri Alışık'ın başrolünü üstlendiği Turist Ömer serisinin son filmi.
Ayrıca Star Trek dizisinin de ilk sinema uyarlaması olan filmde uzay dekorundan yararlanmak içinse belki de en doğal platolardan olabilecek Efes Harabeleri seçilmiş. Bir Sadri Alışık hayranı Cem Yılmaz, G.O.R.A filminde Turist Ömer Uzay Yolunda'dan esinlendiğini belirtmişti.
2) YILMAYAN ŞEYTAN (1973) / YILMAZ ATADENİZ
Mantık sınırlarını umursamayan bu 73 yapımı düşük bütçeli bilim kurgu filmi izleyiciye eğlenceli vakit geçirmeyi vadediyor. Film, dünyayı ele geçirmeye çalışan Doktor Şeytan ile Bakırbaş’ın mücadelesini anlatıyor.
3) DÜNYAYI KURTARAN ADAM (1982) / ÇETİN İNANÇ
Cüneyt Arkın'ın başrolünü üstlendiği filmde, iki uzay gemisi şeytani büyücünün dünyayı ele geçirmeye çalıştığı "çöl gezegen"e düşüyor. Dünyayı Kurtaran Adam, Star Wars serisinden bazı görüntülere sahip olsa da bunların filmle pek uyum içinde olduğunu söylemek mümkün değil. Ayrıca filmin bazı yerlerinde Indiana Jones: Kutsal Hazine Avcıları da dahil olmak üzere birçok yabancı filmin müziği duyulabiliyor.
İki süper kahramanın mücadelesinin anlatıldığı filmde, şeytani Kilink dünyaya hükmedecek bir gücün peşindedir. Önüne çıkan herkesi alaşağı eden Kilink’i durduracak tek kişi Uçan Adam olacaktır.
5) BADİ (1983) / ZAFER PAR
E.T. filminin Türkçe uyarlaması olan Badi, uçan dairesiyle yanlışlıkla İstanbul Ihlamurdere’ye iniş yapan bir uzaylının mahalledeki çocuklarla oluşan dostluğunu anlatıyor. Film bazı absürt sahneleriyle izleyiciyi kahkahaya boğma potansiyeline sahip.
6) UÇAN DAİRELER İSTANBUL'DA (1955) / ORHAN ERÇİN
Şapşal ve Kaşar isimli iki arkadaş gazeteci olarak çalışıyor. Son günlerde haber yapamadıkları için uyarı alan ikili, uçan daire oyuncaklarıyla ilgili haber yapmaları için görevlendiriliyor.
Film, Türk sinemasındaki ilk bilim-kurgu örneği olmakla birlikte bazı sahnelerde dekor açısından zayıflığı göz tırmalıyor.
7) ÇILGIN KIZ VE ÜÇ SÜPER ADAM (1973) / MÜFİT İLKİZ
Film, dünyayı yok edebilecek bir silâha sahip olan Büyük Şeytan ve şeflerine karşı dünyayı savunan dört arkadaşın hikâyesini anlatıyor.
8) SEVİMLİ FRANKENŞTAYN (1975) / MURAT KÖSEOĞLU
Mel Brooks'un Young Frankenstein filminin birebir uyarlaması olan Sevimli Frankenştayn, her ne kadar "bilim kurgu" olarak tatmin etmiyor olsa da absürtlükleri ve Bülent Kayabaş'ın komik performansı için izlenebilir.
9) ASTRONOT FEHMİ (1978) / NAKİ YURTER
Bir Aydemir Akbaş klasiği Astronot Fehmi, yabancı bir seyirciye acı saatler geçirtebilir fakat yerel mizah ögeleriyle Türk bir seyircinin eğleneceği birçok sahneye sahip. Özellikle "pembe alarm" ve "başkanların telefon görüşmesi" en iyi sahneleri.
10) BAYTEKİN: FEZADA ÇARPIŞANLAR (1967) / ŞİNASİ ÖZONUK
Başka bir gezegene gitmek zorunda kalan bir adamın başından geçenleri anlatan film, Alex Raymond'un çizgi romanlarından uyarlanma.
Haber Kaynağım :
http://www.hurriyet.com.tr/