Bilim insanları bir “uzaylı” DNA’sı üretti

                Kaliforniya’daki araştırmacılar ilk defa, genetik kodu dört yerine altı harften meydana gelen bir organizma yarattı. Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre bu durum, söz konusu bakterinin yapay bir genetik yapı içeren ilk yaşam formu olduğu anlamına geliyor.
 
          Biyologların ilgili DNA‘nın harfleri hakkında konuşurken aslında kastettikleri şey aslında nükleotidler; yani çift sarmallı bir DNA’yı bir arada tutan moleküller. Normalde bu moleküller A, T, C ve G olmak üzere dört harften oluşuyor. 

New York Times’ın konuyla ilgili yaptığı habere göre, Scripps Araştırma Enstitüsü‘ndeki bilim insanları bir çift yapay “X” ve “Y” nükleotidini E. Coli bakterisinin genetik koduna yerleştirmeyi başardı. Sonrasında ise bakteri kendisini yeniden üretebildi ve yeni X-Y çiftini, oluşan yeni bakterilere aktarabildi.
 
             Scripps’teki bu çalışmaya öncülük eden kimya uzmanı Floyd Romesberg, New York Times‘a verdiği demeçte genetik koda harfler eklemenin araştırmacıların “yeni kelimeler yazmasına ve yeni öyküler anlatmasına” izin vereceğini ifade etti. 

Fakat bu “yeni kelimeler” beraberinde bazı sorunları da getirebilir. ETC Group adlı Kanadalı bir hukuk organizasyonu adına konuşan Jim Thomas, daha önce hiç görülmemiş bir “uzaylı” yaşam formunun ortaya çıkmasının etik, yasal ve toplumsal düzene dair bazı sorunlar oluşturacağını belirtiyor.
 
                    Yine de şu aşamada araştırmacılar bu bakterinin ne kadar yaşayabileceğini ve bir X-Y çiftinden daha fazlasını üretip üretemeyeceğini anlamaya çalışıyor. Bununla birlikte, araştırmacılar bakterinin bu DNA’yı yeni proteinler üretmekte kullanabileceğini henüz kanıtlayabilmiş değil. Bu nedenle söz konusu deney, şimdilik yeni aşıların ve ilaçların bulunmasını sağlamayacak.
 
          Bakteri çoğalabilse de, Romesberg’e göre doğal ortamda uzun bir süre hayatta kalamaz, çünkü kendini kopyalaması için yalnızca bilim insanlarının sağlayabileceği sentetik moleküllerden besleniyor. 

Bu da onun diğer organizmaları bu formuyla asla etkilemeyeceği, böyle bir durumda hemen öleceği anlamına geliyor. Bakterinin doğal ortamda hayatta kalabilmesinin tek yolu, yeniden geleneksel dört-harfli DNA formuna geri dönmesi.

Haber Kaynağım :
http://www.log.com.tr/