Mars’a uzaylı aşkını aramaya gidiyor

                 Hollandalı girişimci Bas Lansdorp’un, 2025’e kadar Mars’ta ‘kalıcı’ bir insan kolonisi kurma amacıyla başlattığı ‘Mars One’ projesinde üç Türk ilk elemeleri geçti. Aralarındaki en genç isim Ece Kabadayı ile konuştuk. 

Mars One projesi aslında aylar önce yani başvuruların başladığı nisan ayında medyaya yansıdı. Ekibimizden Gizem Coşkunarda, 17 Ağustos tarihli AKŞAM Cumartesi gazetesinde başvuran 11 Türk’ten biri olan 19 yaşındaki Kayserili Ferdi Tarla ile konuşmuştu.

Aşk acısı yüzünden Mars’a gitmek istediğini söyleyen Ferdi, elemeleri geçemedi ve acısıyla dünyada kaldı. Aradan aylar geçti ve Mars’ta yaşam tekrar gündemde çünkü adayların ilk elemesi tamamlandı.

Binlerce kişi arasından 3 Türk seçildi. Dr. Güler Ergun, Yasemin Higgins ve Ece Kabadayı ilk turu geçen isimler. Mars’a geri dönüşü olmayan bir yolculuğa çıkmak başlı başına bir olay olsa da Ece Kabadayı’nın başvuru videosu internette paylaşılmaya başlanınca her şeyi gölgede bıraktı. 



            Ece, yaşıtı Ferdi gibi aşk acısı çekenlerden değil, aksine Mars’ta aradağı aşkı bulacağına inananlardan. Hem de bu aşk bir uzaylıyla olunca haliyle çok konuşuldu. Sosyal medyada onun hakkında çok fazla yorum yapıldı...

Ece Kabadayı, 59 saniyelik kısa videosunda, “Mars Kraliçesi olmak ve bir uzaylıyla evlenmek istiyorum. Eğer beni seçerseniz Mars’ı çok eğlenceli bir yer haline getirebilirim” diyordu. Mars One projesinin jürisi Ece’nin söylediklerinden etkilenmiş olmalı ki turu atlayabildi.

Aslında Mars One şartlarını ve koşullarını daha önce açıklamıştı. Kısaca hatırlatacak olursak, 2015 itibarıyla 28-40 gönüllü belirleyecek. Gönüllüler, farklı gruplar halinde 7 yıl süren bir eğitimden geçecekler.

Ancak bu Mars’a gitmeleri için yeterli olmayacak. Yıllar süren eğitim sonrasında, kimin Mars’a gideceği, Mars One şovunun izleyicileri arasında yapılacak oylamayla belirlenecek.

Mars One gönüllülerinin ne roket biliminde ne de astronomide uzman olması gerekiyor. Gönüllülerde aranan iki özellik, en az 18 yaşında olmaları ve çelik gibi sinirlere sahip olmaları. 

 
                 18 yaşındaki Ece Kabadayı, iki özelliğe de sahip. Yaşı tutuyor ve hakkında yapılan onca olumsuz eleştiriye rağmen suskunluğunu korumayı başarıyor. Bu da çelik gibi sinirlerinin olduğunun göstergesi sayılabilir.

Ece Kabadayı, İzmir’de yaşıyor. İzmir Fen Lisesi’nde okurken 2007 SBS sınavı öncesinde şunları yazar:

“Göreceksiniz ben de birinci olacağım. 2007 SBS 7. Sınıflar Türkiye birincisi. Şimdiden çalışmaya başladım bile. Bütün yeni sistem kurbanlarına, herkes er ya da geç başarıya ulaşır” Ve 2009 yılında Muğla Merkez İl beşincisi oldu.

Türkiye Felsefe Kurumu’nun 3 Mart 2013’te düzenlediği, 70 okulun katıldığı 17. Felsefe Olimpiyatı’nda 14’üncülüğü elde etti.

Şu anda Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tam burslu olarak okuyor. Yani Ece tuttuğunu koparan hırslı kişilerden. Ece’ye ulaştık ve yolculukla ilgili planlarını sorduk.

Mars yolculuğunuz gerçek olursa kesinlikle yanımda götürürüm dediğiniz şeyler var mı?

Götüreceğim fazla şey yok. Elbise, yemek, özellikle kahve…

Dünyadan uzakta en çok neyi özlersiniz?

Annemi ve eğer burada kalmasından memnun olacağım şeyleri merak ediyorsanız yanıtım hiçbir şeyden.

Mars’a gidecek olursanız kimlerle birlikte yaşayacağınızı merak ediyor musunuz?

Evet, ediyorum ama listedeki isimlere bakmadım. Sürpriz olsun… Uzay yolculuğu ve orada yaşam konusunda herhangi bir endişem olmadığı için rahatım…

Film senaryolarının gerçekleşmesi gibi bir proje... Sizde nasıl hisler uyandırıyor?

Çok yoğun macera duygusu… Bu biraz gerginlik de yaratıyor ama sorun yok.

Üç Türk arasında en genç olan sizsiniz. Bu sizce sizin için avantaj mı dezavantaj mı?

Avantaj elbette. Sonuçta başvuranlar arasında gençlere daha çok iş düşecek .

Çevrenizde ne gibi tepkiler oldu?

İyi, kötü tepkiler oldu ama onların ne dediğinden çok benim ne hissettiğim önemli. Elbette ailemin ne dediği önemliydi ve onlar da destek oluyor; benim bu projeye başvurmama ve ilk elemeyi geçmeme yaklaşımları oldukça iyiydi.

Haber Kaynağım :
Yazan : PINAR HİÇDURMAZ
http://www.aksam.com.tr/