NASA’dan Önemli Keşif


             Birçok bilim adamı astrobiyoloji ve ksenobi­yoloji terimlerinin eş anlamlı olarak kullanılma­sının yanlış olduğunu savunur. Astrobiyologlar, Dünya’da olduğu gibi galaksimizdeki başka yaşam türlerinin kimyasal yapısının da karbon temelli ol­duğunu varsayar. 


Ksenobiyologlar ise karbon şovenizmi dedikleri ve yaşamın mutlaka karbon te­melli olduğu görüşüne karşıt bir görüş ile karbona ve oksijene gerek olmadan yaşayabilecek canlı tür­leri de olduğu düşüncesini göz önünde tutar.

2010 yılının Aralık ayında NASA önemli bir açıklama yapacağını bildirdi. Açıklamaya saat­ler kala “Sonunda uzaylılar bulundu”, “İstila edil­miş olabiliriz” gibi söylentiler hızla yayıldı. Nefes­ler tutulmuş bir şekilde dinlenen açıklamada NA­SA bunları söylememiş olsa da biyoloji alanında çok önemli bir keşfi duyurdu: “Arsenik ile besle­nen bakteri”.
 
                Biraz daha geriye gidip olayların nasıl gelişti­ğine bakalım. Amerikan Jeofizik Enstitüsü’nden astrobiyolog Prof.Felisa Wolfe-Simon, Arizo­na Üniversitesi’nden Ariel Anbar ve Paul Davis 2009’da yayımladıkları çalışmada, Dünya’daki ba­zı yaşam biçimlerinde fosforun yerini arseniğin alabileceğini belirtti. 
 
             Bu fikir arseniğin ve fosfo­run Periyodik Tablo’da birbirine yakın olmasın­dan doğmuştu. Bunun üzerine Prof. Felisa Wol­fe-Simon yüksek miktarda tuz ve arsenik bulunan California’daki Mona Gölü’nde çalışmalara başladı. Bulduğu GFAJ-1 isimli bakterinin moleküler yapı­sında fosfor yerine arsenik kullanılabildiği ortaya çıktı. 

              GFAJ-1 arsenikle besleniyor ve arsenikli or­tamda yaşayabiliyor. Aynı zamanda arseniği kendi DNA’sına ve hücre yapısına da katabiliyor. Bakteri­nin bizim de aralarında olduğumuz diğer tüm can­lılardan farklı olmasını sağlayan bu özellik gerçek­ten çok önemli, çünkü ilk kez Dünya’daki yaşamın altı temel elemente yani karbon, hidrojen, azot, ok­sijen, fosfor ve sülfüre bağlı olduğu kuralı yıkılıyor.

Haber Kynağım :
https://indigodergisi.com/