Nerede Bu Kanıtlar?

              1950’de bir öğle yemeği sırasında hararetli bir tartışma sürüyordu. Ünlü fizikçi Enrico Fermi’nin bu tartışma sırasında sorduğu bir soru konuyu açıklar:

"Eğer Samanyolu’nda çok sayıda gelişmiş Dünyadışı uygarlık varsa, neden onlara ait uzay araçlarına ya da sondalara rastlamıyoruz?"

Fermi’nin kendi adını taşıyan, Dünyadışında yaşam olduğu tahminine karşı çıkan bir varsayımı var. Fermi Paradoksu olarak isimlendirilen bu var­sayım, Dünyadışı varlıklar olduğu yönünde çok sa­yıda tahmin olmasına karşın somut bir kanıt ya da aramızda bir iletişim olmaması arasındaki çelişki­yi ifade ediyor.

              Yıl 2013. Dünyadışı uygarlıklar olduğuna inan­mayanlar hâlâ aynı soruyu soruyor. Gerçekten uzaylılar var mı? Öyleyse, sayıları nedir? Bu ko­nuda ünlü gökbilimci Frank Drake’in oluşturduğu formülden yararlanabiliriz. Dünyadışı yaşam bulu­nan gezegenlerin tahmini sayısı Drake Denklemi ile hesaplanır.

Denkleme göre olası zeki varlıkların sayısı, bazı tahmini sayıların çarpımıyla elde edilir. Bu verilerin sonucunu yani olası Dün­yadışı varlıkların bulunduğu gezegen sa­yısını mutlaka merak ediyorsunuzdur. 
                Drake’in günümüzden 50 yıl önce yaptı­ğı hesaba göre 10 olan bu sayının, günü­müzde yapılan hesaplara göre 70.000 ol­duğu varsayılıyor. Tabii ki hata payı oldu­ğunu da göz ardı etmemeliyiz.

Astrobiyoloji biliminin daha geniş kitlelere ya­yılmasını umut ediyoruz. Unutmayalım bir yerler­de muhteşem bir şeyler keşfedilmeyi bekliyor.

Haber Kaynağım :